Farver

Illustration af RGB farverDet er en god ide at lære de grund-læggende forskelle mellem Pantone, CMYK og RGB, hvis du har ansvaret for virksomhedens marketingstrategier.

Betegnelserne Pantone (eller PMS), CMYK og RGB vedrører tre forskellige typer farve standarder, der almindeligvis anvendes i både online design og trykkeribranchen.

 

Trykfarver

CMYK

CMYK bruges primært til tryksager. CMYK dækker over fire farver (C) cyan = blå, (M) magenta = rød, (Y) yellow = gul og (K) key color = sort. Når de fire farver kombineres kan man gengive farvebilleder og mange farvetoner.

CMYK er et subtraktivt farvesystem. Dette betyder, at du starter med et hvidt ark og ved at tilføje varierende andele af cyan, magenta og gul blæk til at absorbere lyset, justerer du de typer af lysbølger, der reflekteres tilbage til dit øje.

Når alle tre farver er kombineret i maksimal mængde, absorberes alt lys og farven på papiret bliver sort. Da sort bruges meget, er der inkluderet en separat sort blæk i systemet, dette giver en bedre dybde og sparer blæk.

CMYK-farver er normalt mindre levende end RBG-farver på en skærm, men når man arbejder med blæk, hvor målet ikke er at udstråle lys, men at reflekterer lys fra et hvidt stykke papir, er CMYK et bedre valg.

 

Pantone

Pantonefarver er farvesystem, der bl.a. bruges til tryk. En del nuancer er svære at reproducere, især nogle nuancer af orange og grønt, men ved brug af Pantone-farve garanteres en ensartet farve repræsentation. Pantonefarverne har flere fordele. Eksempelvis skal der ikke specialfarver til at gendanne dem og er ofte billigere at trykke med end CMYK.

I pantone skalaen er der desuden metallic, neon og andre "pang" farver som ikke kan gengives i CMYK.

Men da de trykfarver, der bruges til at skabe forskellige CMYK farver, er transparente, og Pantone-farverne er beregnet til at stå alene, er trykfarverne uigennemsigtige. Dette skaber problemer, når man forsøger at skabe et transparent udseende med Pantone-farver. Hvis du vil opnå gennemsigtige effekter skal du bruge CMYK-ækvivalenten af farven i stedet for Pantone-farven.

Forskellen på Pantone C og Pantone U er at pantone C pantonefarven er lavet til tryk på Coated papir og pantone U er pantonefarven er lavet til Uncoated papir. Det er lidt af en videnskab, og man har forsøgt at lave pantonefarven med samme nummer så ens på både coated (bestrøget) og uncoated (ubestrøget) papir. Det bliver aldrig 100% ens, men du kan komme tæt på, hvis du har en pantonevifte i Pantone U og Pantone C.

 

 

Skærmfarver

Illustration af CMYK farverRGB er de farver du kan se på din computer- og tv-skærm. RGB dækker over de tre farver (R) rød + (G) grøn + (B) blå.

RGB er et additiv farvesystem, hvilket betyder at du starter med en sort skærm, tilføjer variationer af rødt, grønt og blåt lys for at skabe farver.  Fx skabes hvid ved at hver pixel lyser til maksimal intensitet, men når hver pixel er slukket, bliver skærmen sort og enhver skygge derimellem produceres af pixels oplyst i forskellige værdier.

Fx når rød-grøn-blå maksimeres til 100% og derefter kombineres, får du en solid hvid.

Når du tilføjer rødt og grønt til denne absolutte hvide, får du gul. Tilføjelse af grøn og blå skabes cyan, og inkorporeres rød og blå skabes magenta.

Uanset om du læser dette på en gammel CRT eller en ny LED-skærm, kortlægger pc-skærmen farve med en kombination af RGB. Når RGB-farver bruges til skærmbrug, indeholder RGB mere levende farver end CMYK, fordi du arbejder med lys. Derfor arbejder vi med RGB-farver, når vi designer til elektroniske projekter.

 

Farvetip

Her er de primære tips at huske på, når du skal vælge farvesystem:

• RGB indeholder lys til at kombinere farver på pc-skærme til digital visning.

• CMYK arbejder med blæk til at kombinere farver på ark papir eller andre håndgribelige ting.

• Undgå RGB-modellen til trykte projekter, da indstillingerne til pc-skærmen er forskellige fra de rigtige nuancer, vi ser. Farverne på din pc er mere levende end på print.

• Find en Pantone-farve, der passer bedst til din virksomheds signatur, så du ikke behøver at betale for at have 50 nuancer af blå (eller hvilken som helst farve) til dine trykte projekter.

 

Kontakt os og tal med en grafiker, hvis du er usikker på hvilken er den bedste at bruge til dit projekt.

 

Blåt Hertz bogtrykkergården logo
Blåt Hertz bogtrykkergården logo